Logo-TopRight

Eigenlijk draait alles om gedrag

Eigenlijk draait alles om gedrag

hansvdven
‘Eigenlijk draait alles om gedrag’ Visie Hans vd Ven
Algemeen Directeur Hurkmans

Enexis Safety Award

Hans van de Ven heeft zijn 25-jarig jubileum bij Hurkmans al achter de rug, en kent het bedrijf, dat ooit door zijn opa is opgericht, door en door. Eind 2014 won de aannemer de Enexis Safety Award, wat onderscheidt Hurkmans van de rest? In deze visie legt Hans dat haarfijn uit.

Nominatie

Hans: “In eerste instantie zijn wij genomineerd op basis van ons lage ongevallencijfer. Maar om in aanmerking te komen voor de ‘Safety Award’ moesten we aantonen wat er aan dit cijfer ten grondslag lag. In 2014 hebben wij door externen een onderzoek laten uitvoeren om te kijken hoe veilig we werken en wat we nog kunnen verbeteren. Het is net als met snelheidsovertredingen, je weet dat je niet te hard mag rijden maar toch doe je het af en toe. Zo gaat het ook met veiligheidsvoorschriften. We weten dat de helm verplicht is, en toch laten we hem soms liggen. En veel belangrijker nog, we spreken elkaar er niet op aan. Uit het onderzoek blijkt ook dat veilig werken alles te maken heeft met gedrag. Dus zijn wij op zoek gegaan naar een methode om een gedragsverandering op gang te brengen.”

waaiers
Veiligheidswaaiers

Veiligheidswaaier

Hiervoor ontwikkelde Hurkmans de zogenaamde ‘veiligheidswaaier’. Vergelijkbaar met een verfwaaier maar dan gevuld met de belangrijkste veiligheidsvoorschriften. De veiligheidsiconen prijken op de voorkant, een helm, laarzen, hesje, noem maar op. “Al onze medewerkers hebben een waaier gekregen, en ze liggen op de werkplek,” vervolgt Hans. “Het lijkt misschien een simpele oplossing, maar het werkt. Laatst hoorde ik een collega tegen een andere zeggen ‘Als je nu die helm niet opzet dan scheur ik die kaart uit je waaier’. Natuurlijk onder het mom van een geintje, maar het gesprek komt op gang en hiermee dus ook de gewenste gedragsverandering.”

stipelSafety Award

Hurkmans won hiermee de Safety Award, en terecht. Enexis Brabant Oost was zo enthousiast dat ze de waaier zelf ook in gebruik genomen hebben en hun eigen medewerkers ermee uitrusten. Hans: “Het winnen van de Safety Award bracht veel meer teweeg dan we van tevoren gedacht hadden. We hebben heel veel positieve reacties van andere bedrijven ontvangen, ook achteraf nog. Het motiveert enorm als je ziet dat wij hiermee anderen ook weer verder helpen in het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van medewerkers.”